Strokovna ekskurzija v Kočevje

V torek, 28. maja 2024, smo se z dijaki 1. in 2. letnika programa strojni tehnik odpravili na strokovno ekskurzijo v Kočevje, ki je bila organizirana v okviru obveznih izbirnih vsebin.
Naš prvi postanek smo imeli v podjetju Putzmeister d.o.o. V uri in pol trajajočem ogledu so nas popeljali skozi celoten proces izdelave nadgradnje tovornjakov v mešalne tovornjake. Ta proces je zajemal ogled skladišča surovcev, ki so večinoma pločevine, razrez materiala, preoblikovanje materiala (predvsem krivljenja pločevine), različnih postopkov varjenja, peskanja, barvanja in montaže ter končne odpreme.
Pot nas je vodila naprej do leta 2018 zgrajene tovarne Yaskawa Europe Robotics, v kateri izdelujejo robote in krmilnike za evropski trg. V dvajset minutni predstavitvi so nam najprej podali osnovne informacije o podjetju in o njegovi organiziranosti ter pokazali film poteka gradnje tovarne, nato pa so nas odpeljali na ogled njihove tovarne. Občudovali smo predvsem čistočo, organiziranost, mirnost in zbranost zaposlenih ter visoko tehnološke CNC stroje, ki sami izvajajo korekcije orodja in javijo operaterju kdaj in katera so primerna za zamenjavo, komunicirajo s skladiščem…
Iz Kočevja smo se nato odpravili v Kočevsko Reko, saj je sledil ogled vojaškega bunkerja. S prevezami čez oči, smo se odpeljali do bunkerja Škrilj, ki je še vedno last Slovenske vojske in leži na zaprtem območju, a je za napovedane skupine odprt za oglede. Bunker je bil zgrajen leta 1957, kot komunikacijski bunker v primeru napada Sovjetske zveze na tedanjo državo Jugoslavijo. V njem bi lahko prebivalo okoli 25 ljudi, ki bi 24 ur na dan preverjali, kodirali in pošiljali sporočila v druge centre. Bunker se ponaša z izjemnim prezračevalnim sistemom, saj je eden redkih, ki po vseh letih še vedno nima težav z vlago. Poleg prostorov za delo, spanje, sanitarij, kuhinje in prostora z generatorjema, so imeli tudi sobo za druženje.
Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah, rahlo utrujeni, a veseli in z novim znanjem ter izkušnjami.