1. Medpredmetne ekskurzija (več dni)

NEMČIJA (AVSTRIJA)

Na tridnevni ekskurziji dijaki najprej obiščejo Bavaria Filmstadt, kjer posnamejo kratek film, imajo voden ogled studiev in si pogledajo 4D film. Nato si v Münchnu ogledajo Olimpijski stolp in obiščejo prodajano-razstavni salon BMW Welt. Naslednji dan je namenjen ogledu Tehničnega muzeja in nogometnega stadiona Allianz Arena. V središču mesta spoznajo umetnine Stare Pinakoteke in obiščejo Marijin trg z mestno hišo ter znamenito pivnico. Zadnji dan je namenjen vodenemu ogledu tovarne BMW Dingolfing in obisku gradu Neuschwanstein.

Letnik:

1.aG in 1.ST

PRAGA

V okviru tridnevne ekskurzije dijaki najprej obiščejo Tehniški muzej v Pragi in se sprehodijo po Pragi. Ogledajo si astronomsko uro ter judovski dela mesta Prage, Staro – novo sinagogo ter židovsko pokopališče. Naslednji dan si ogledajo koncentracijsko taborišče Terezin in se vrnejo nazaj v Prago, kjer si ogledajo dvorec čeških kraljev, ki je danes sedež češkega predsednika ter katedralo sv. Vida in Zlato ulico, se sprehodijo preko Karlovega mostu in se z ladjico peljejo po kanalu Vltave.
Zadnji dan se s podzemno železnico odpeljejo do okrožja Vinohrady, kjer si ogledalo Plečnikovo Cerkev Srca Jezusovega.

Letnik:

2.aG in 2.ST

BOSNA IN HERCEGOVINA

Dijaki si v okviru tridnevne ekskurzije najprej v Jajcu ogledajo Muzej II. zasedanja AVNOJ-a ter srednjeveški del mesta s trdnjavo in katakombami. Ustavijo se v Travniku, rojstnem kraju književnika Iva Andrića. V Sarajevu si ogledajo sarajevski predor iz časa obleganja mesta med zadnjo vojno ter mestno jedro z lokalnim vodičem. Drugi dan obiščejo Titov bunker v Konjicu ter Jablanico, kjer je potekala znamenita bitka na Neretvi in Mostar. Zadnji dan sledi vožnja z ladjico po reki Neretvi in nabiranje mandarin. Ekskurzija se zaključi z ogledom Splita.

Letnik:

3.aG in 3.ST

NA POTI TREH KULTUR

Dijaki si najprej ogledajo Trst, sledi spoznavanje rezijanske kulture (ogled Muzeja brisačev in Muzeja rezijanskih ljudi) in obisk Poponove bazilike v Ogleju. Naslednji dan sledi vodeni ogled Benetk ter obisk otokov Murano
in Burano z ladjico. Zadnji, tretji dan, dijaki obiščejo Muzej vojaške zgodovine v Pivki ter si na koncu ogledajo znamenitosti Rijeke.

Letnik:

4.aG in 4.ST

EKSKURZIJE V PROGRAMU STROJNIŠTVO

Obisk lokalnih podjetij v Črnomlju ter Ribnici in Kočevju.

Letnik:

Za vse oddelke programa
strojni tehnik in oblikovalec kovin

2. Enodnevne ekskurzije

UMETNOSTNA EKSKURZIJA (ZAGREB)

Dijaki si vodeno ogledajo stalno zbirko v muzeju Mimara in kulturne znamenitosti Zagreba (vzpenjača, Gornji grad, kula Lotrščak, Jezuitski trg, Markov trg, Kamenita vrata, Dolac, katedrala, Manduševac, Trg bana Jelačića …). Prav tako se seznanijo s skladateljem Vatroslavom Lisinskim.

Letnik:

1.aG in dijaki izbirnega predmeta
UZG v 3. letniku

GEOGRAFSKA (ZUNAJ DOMAČE REGIJE)

Ekskurzija v eno izmed slovenskih regij glede na predmetni izpitni katalog za geografijo.

Letnik:

za dijake 4.G pri mat.
predmetu geografija

Copyright © 2021 - Srednja šola Črnomelj & DBP brand design studio, Vse pravice pridržane.