• Srednja šola Črnomelj - Najhitrejša pot do prvih neprecenljivih izkušenj!

V Srednji šoli Črnomelj deluje ena izmed najbolje opremljenih šolskih delavnic, ki sodeluje s številnimi partnerskimi podjetji iz Slovenije in tujine.

Posebnost naših šolskih delavnic je, da poleg šolske dejavnosti tukaj izvajamo tudi tržno dejavnost za številna podjetja, predvsem na področju CNC tehnologije – odrezovanja.
Učenci imajo tako izjemno priložnost, da znanje pridobivajo ob aktivnem sodelovanju učenju od strokovnjakov, ki uspešno sodelujejo s podjetji in so aktivni v svoji dejavnosti.

V šolskih delavnicah uspešno sledimo hitremu razvoju najsodobnejših tehnologij. Izdelujemo različne strojne dele in orodja za podjetja iz Slovenije in tujine. Naša proizvodnja je namenjena izdelavi unikatnih in maloserijskih izdelkov. V letu 2013/14 smo začeli z izvajanjem tečaja TIG varjenja za Zavod RS za zaposlovanje za brezposelne osebe. Tečaj je uspešno zaključilo preko 200 oseb. Tečaj je bil posledica povečanega povpraševanja po tem kadru v podjetju Akrapovič.
V naših delavnicah izvajamo tudi praktični del izobraževanja za brezposelne v programu Operater CNC naprav, ki jih k nam po pogodbi napotuje Zavod RS za zaposlovanje.

OECD – eden najuspešnejših primerov sodelovanja gospodarstva in šole – TIG varjenje, usposabljanje brezposelnih za ZRSZ.

Prav tako v sodobnih delavnicah za Zavod RS za zaposlovanje izvajamo program Operater CNC naprav.

Programska oprema, ki jo pri nas uporabljamo:

  • SolidWorks (za modeliranje in izdelava tehničnih risb)
  • Mastercam (za 3D strojno programiranje – generiranje NC kode)
  • SolidCAM (za 3D strojno programiranje – generiranje NC kode)
  • Qapt (za 2,5 D strojno programiranje – generiranje NC kode)

Prostori, kjer izvajamo praktični pouk in tržno dejavnost:

  • strojna (odrez klasika in CNC tehnologija)
  • montaža (brusilni stroji, vrtalni stroj, žaga)
  • merilnica (merjenje trdote, hrapavosti površine, 3D koordinatni merilni stroj)
  • kovačnica (toplotna obdelava gradiv in peskanje)
  • ročna (MIG, MAG in TIG varjenje, prebijanje, krivljenje, plamenski razrez)

Ker se zavedamo, kako veliko vrednost nosijo praktične izkušnje pri iskanju prve zaposlitve, smo ponosni, da lahko svojim dijakom omogočamo tovrstno sodelovanje že v samem procesu šolanja.

Dijaki lahko s pomočjo opreme v šolskih delavnicah izvajajo vaje za vse poklice v programu oblikovalec kovin – orodjar in strojni tehnik. Dijaki aktivno sodelujejo v procesu nastajanja izdelka od delavniške risbe do končne kontrole. Ugotavljamo, da se dijaki po končanem izobraževanju brez večjih težav vključujejo v delovne procese v podjetjih. Na svojo dolgo tradicijo na področju strokovnega poklicnega izobraževanja v Črnomlju, ki beleži svoje začetke v davnem letu 1909, smo izredno ponosni, saj nam omogoča povezovanje tradicionalnih znanj z uporabo najsodobnejših tehnologij in moderne opreme. Tako je naš učni proces pri programih Strojni tehnik in Oblikovalec kovin – orodjar močno obogaten z neprecenljivi praktičnimi izkušnjami v sodobni mojstrski delavnici.

Za sodelovanje se zahvaljujemo našim poslovnim partnerjem:

Srednja šola Črnomelj - SEk embalaža
SILGAN
BTS Company
LAMS d.o.o.
kolpa
KURE & Co
YASKAWA
M&R avtomation
AKRAPOVIČ
LIMA d.o.o.

Kontakt

Srednja šola Črnomelj

VODJA DELAVNIC

univ. dipl. inž. str. Stanko Kostelac
stanko.kostelac@guest.arnes.si


TELEFON: +386 7/35 69 610
GSM VODJE DELAVNIC: +386 31/742 423
FAKS: +386 7/30 51 092

Copyright © 2021 - Srednja šola Črnomelj & DBP brand design studio, Vse pravice pridržane.
Dostopnost