Zaključek mednarodnega projekta Erasmus+ LUNNI na Srednji šoli Črnomelj, 6. do 12. maja 2023

Zaključek mednarodnega projekta Erasmus+ LUNNI na Srednji šoli Črnomelj, od 6. do 12. maja 2023

Od 6. do 12. maja 2023 se je na šoli odvijalo 5. srečanje projekta Erasmus+ »Lunni« in hkrati tudi zaključek triletnega mednarodnega projekta Erasmus+.

V soboto, 6. maja 2023, je slovenski Erasmus+ tim, dijaki 1. aG, Maša Hutar, Eva Pezdirc, Anej Babič in Jure Bošnjak, ter profesorici Alexandra Kočevar in Jelena Šikonja, toplo sprejel partnerje s Portugalske, Nemčije, Italije in Turčije v slovenski prestolnici, kjer so se lahko seznanili s tipično arhitekturo srednjeevropskih mest habsburškega obdobja. Iz Ljubljane smo dijaki in učitelji nadaljevali pot do obmorskega mesta Piran, enega od dvojezičnih obmorskih krajev v Sloveniji, kjer avtohtono živi italijanska narodna manjšina. Popoldne smo si ogledali kraške Škocjanske jame, kjer smo spoznali Unescovo naravno dediščino Slovenije. Drugi dan je bil namenjen Gorenjski; tam smo obiskali Planico in se povzpeli na skakalnico, od koder smo doživeli čudovit razgled na gore. Nato smo se odpeljali naprej do Bleda in naredili kratek postanek za ogled slovenske naravne lepote.

Večer se je zaključil z ogledom Ljubljane, kjer so si gostje lahko razvajali brbončice ob okušanju tipičnih slovenskih jedi, pot pa se je nadaljevala naprej v Belo krajino, kjer so dijaki in učitelji partnerskih šol doživeli kulturno raznolikost naše lepe pokrajine belih brez.

 

V torek, 9. maja 2023, je Erasmus+ tim na šoli srčno sprejel 16 dijakov in 8 učiteljev partnerskih šol. Nagovorila jih je ravnateljica Darja Bremec in jim zaželela čudovito bivanje in delo v Beli krajini. Nato so z našimi dijaki in z lokalno skupnostjo sledile različne aktivnosti, ki so povzele celoten proces tega projekta. Med drugim smo se preizkusili v peki belokranjske pogače pri Mojci Kramarič v Rosalnicah, spoznali smo stare običaje in kulturno dediščino Bele krajine na Šokčevem dvoru v vasici Žuniči in tam s pomočjo Tončke Jankovič izdelali mila.

V šoli smo se dijaki razdelili v različne mednarodne skupine in se pripravili za poslovilno zabavo, izdelali smo filmček s fotografijami vseh petih projektnih srečanj ter se s Tadejem Finkom naučili nekaj belokranjskih plesov. Pod vodstvom profesorice Simone Pavlič Pirh so se nekateri dijaki preizkusili v umetniških vodah in ustvarjali skupno stensko risbo, ki je vsebovala tipične simbole partnerskih držav. S profesorico Jeleno Šikonja smo recitirali pesmi v različnih jezikih.

Popoldan smo se podali v staro mestno jedro Črnomlja, obiskali muzejsko zakladnico, kjer nas je nagovoril župan Črnomlja, Andrej Kavšek. Udeležence je predvsem navdušila naravna dediščina Bele krajine, kot so izvir Krupe, reka Kolpa in Krajinski park Lahinja.

Zvečer smo vsi skupaj preživeli prijeten večer z glasbo, plesom in podelitvijo certifikatov.

 

Skozi celoten projekt se je naš projektni tim, Alexandra Kočevar, Marta Strmec in Jelena Šikonja ter dijaki Erasmus+ krožka, intenzivno pripravljal na mednarodne obiske. Posneli smo predstavitvene videe, pripravili predstavitve običajev in kulturnega življenja v domači pokrajini ter poglobili poznavanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji, sodelovali smo z lokalnimi in evropskimi partnerji, umestili vsebine, povezane s kulturno dediščino, v formalno in neformalno izobraževanje ter razvijali inovativne metode dela, razvijali smo smisel za podjetništvo v povezavi z izdelki in storitvami za razvoj turizma in predstavili lokalno kulturno dediščino na evropskem nivoju s pomočjo IKT.

 

Ob zaključku vsakega sestanka smo se vrnili obogateni z dragocenimi jezikovnimi, kulturnimi in človeškimi izkušnjami v duhu izmenjav Erasmusa. Prijateljstvo med dijaki in učitelji bo zagotovo ostalo, skupne dobre izkušnje pa bodo uporabne in dobrodošle za nove mednarodne projekte.