Drugo mednarodno srečanje od 1. do 7. oktobra 2022 v Sannicandro Garganico/Italija

Naši italijanski gostitelji so nas pričakovali v Rimu – Center za kulturo, zgodovino, umetnost in arhitekturo, ustanovljen leta 753 pr. Chr., kjer smo si lahko ogledali znamenitosti Rima – Kolosej, Fontana di Trevi, rimski forum in trga Piazza di Spagna. Na stopnicah, ki imajo izjemno vlogo predvsem v modnem svetu, smo si lahko ogledali ulico Via del Corso. Dobili smo vpogled v fascinantno arhitekturo Italije.

Nato nas je vodila pot v San Nicandro/Apulijo, kjer so nas Italijani na šoli toplo sprejeli. Ravnatelj je imel pozdravni govor in nato smo šli na ogled šole. Odšli smo v mestece na kosilo, kjer smo ponovno uživali v številnih okusnih jedeh, kot so domače testenine in tiramisu. Naše popoldne je bilo zapolnjeno s predstavitvenim programom. Vsaka država je predstavila mesta in regije svetovne dediščine, ki ustrezajo temi: »Združimo naravo – nacionalna identiteta in mednarodna dediščina«. Nato smo odšli naravnost v center mesta, kjer nas je sprejel župan mesta San Nicandros in nam podelil potrdilo mesta za sodelovanje v tem projektu izmenjave. V krajšem ogledu mesta so nam italijanski dijaki razkazali najlepše kraje v mestu. Ker se v San Nicandro Garganico odvija tako imenovani “Fiera di Ottobre”, smo smeli ponovno poskusiti nekaj zelo tipičnega in okusnega: Fave e Cicorie.

Foresta Umbra in Vico del Gargano
Naslednji dan smo obiskali Foresta Umbra – enega najbolj ohranjenih gozdov v Italiji. Imeli smo privilegij uživati ​​v edinstveni italijanski naravi, kjer smo lahko izživeli svoje umetniške veščine in jih nato predstavili italijanskim gostiteljem in drugim udeležencem projekta. Zatem smo se odpravili v smeri mesta Vico (ustanovljeno v 11. stoletju), občine v regiji Apulija z zgodovinskim mestnim jedrom. Imenuje se vasica ljubezni in je del nacionalnega parka Gargano, čigar zavetnik je sveti Valentin.

Cagnano-Varano
Odpravili smo se v Cagnano Varano, v 2. italijansko šolo. Pričakala nas je latinskoameriška plesna točka in plesna različica Bella Ciao. Po teh fantastičnih vtisih je sledila predstavitev o Cagnanu in njegovih kulturnih značilnostih. Nato so nas lokalni dijaki popeljali skozi njihovo šolo in nam predstavili vtise šolskega vsakdana v Italiji. Kratkemu in poučnemu ogledu mesta z več poznavalci vseh znamenitosti je sledila informativna predstavitev lokalne organizacije, ki se zavzema za obnovo in ohranjanje kulturnih dobrin. Ta dogodek je dosegel vrhunec z živim nastopom lokalnih zvezdnikov, katerih glasba in ples (pizzica – prvotno terapevtski ples) sta znana po vsej regiji in širše. To je vodilo do fantastičnega vzdušja in do plesa gledalcev.

Monte Sant’Angelo
Obiskali smo zgodovinsko mesto Unescove svetovne dediščine »Monte Sant’Angelo«, kjer smo lahko samostojno raziskovali mesto, si ogledali grad »Castello Normanno Svevo Aragonese« in baziliko »Santuario di San Michele Arcangelo« s podzemno jamo, ki je versko zbirališče. Popoldan smo se odpeljali nazaj v šolo v Sannicandru, kjer je vsaka delegacija prejela certifikat za sodelovanje in angažiranost pri tem projektu. Na koncu smo posadili oljko kot simbol sodelovanja pri ohranjanju in varovanju narave in nato z vsemi udeleženci projekta maksimalno uživali v zadnjih trenutkih.

Kulturne dogodivščine se nadaljujejo v kratkem …:)