Prvo mednarodno srečanje od 7. do 13. maja 2022 v Izmirju v Turčiji

V nedeljo nas je pot vodila do svetinje katoliške cerkve, »Hiše Device Marije«, do impresivnega kraja – Efeza. V starodavnem mestu »Efez« smo si ogledali ostanke bazilike, latrine, knjižnico in največje antično gledališče v Turčiji, nato se je pot nadaljevala mimo Artemidinega templja do Kuşadasıja. S številnimi vtisi smo se nato, navdihnjeni s pesmijo in plesom na avtobusu, odpravili v Şirince, majhno vasico sredi ničesar. Slikovito mesto je skriti dragulj v gorah, kjer je še vedno čutiti tradicionalno življenje.

Drugi dan se je začel z glasbeno dobrodošlico na šoli Halit Özpirinç Anadolu Lisesi. Tam so vsi udeleženci projekta Erasmus spoznali naše gostitelje. Na začetku je vsaka narodnost predstavila svojo državo. Na voljo so bili videoposnetki, ki so jih sami izdelali, in PowerPoint predstavitve na temo “Pomen kulturnih prvin” in “Spomin, solidarnostna tradicija”. Visokoenergični tradicionalni plesi iz sodelujočih držav so predstavljali vrhunec uvodnega kroga.

Skupaj smo na bazarju od blizu spoznali turško tradicijo. Zanj so bili značilni pisani okraski, nakit in posebna glasbila in si ogledali znameniti zvonik.

Naslednji dan je bil obarvan s pestrim programom. Prva točka dneva je bila slika tako imenovanega Ebrusa. Vključevalo je kapljanje oljnih barv na tekočino z visoko viskoznostjo. Na vrh je bil položen list in nastale so dih jemajoče umetnine. Druga točka nam je predstavila Unescove svetovne dediščine posameznih držav. Tretja točka je bila živahna izmenjava informacij o različnih šolskih sistemih in prostočasnih dejavnostih mladih v posameznih državah. Četrta točka je bila skupna večerja, kjer so se turški pridih, portugalski, slovenski in italijanski temperament nato združila v živahnih plesih.