Srednja šola Črnomelj - Dvodnevna ekskurzija na Štajersko

Dvodnevna ekskurzija na Štajersko

Dijaki drugega letnika splošne gimnazije in strojnega tehnika so se 25. in 26. aprila udeležili dvodnevne ekskurzije po Štajerski.

Pot nas je najprej vodila na Ptuj, kjer smo si ogledali staro mestno jedro z Orfejevim spomenikom in se sprehodili do gradu. V gradu smo si ogledali zbirko orožja, glasbil, tradicionalnih pustnih mask in stalno razstavo, ki prikazuje zgodovino gradu in razvoj mesta Ptuj v srednjem veku.

Po nekaj minutah samostojnega raziskovanja starih ptujskih ulic smo se odpeljali do hidroelektrarne Fala, ki je najstarejša tovrstna elektrarna v Sloveniji. Ogledali smo film s predstavitvijo vseh dravskih elektrarn nato pa nas je lokalni vodič popeljal skozi zgodovino HE Fala in skozi muzejsko zbirko, kjer smo spoznali celoten princip delovanja hidroelektrarne s Francisovo turbino.

Popoldne prvega dne smo izkoristili za ogled najstarejše trte na svetu na mariborskem Lentu in krajši sprehod mimo največjih znamenitosti v starem mestnem jedru Maribora. Nato smo se z avtobusom zapeljali do Slovenj Gradca, kjer smo tudi prenočili.

Naslednji dan smo se najprej odpravili do Vitanja. Tam smo si ogledali Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, njihovo interaktivno razstavo o raziskovanju vesolja, o samem nastanku vesolja, o vesoljskih tehnologijah, prispevku Slovencev k raziskovanju vesolja in mnogih drugih zanimivih dejstvih o vesolju. Ogledali smo si tudi video o delovanju in življenju na Mednarodni vesoljski postaji.

Iz Vitanja nas je avtobus popeljal na Roglo, kjer smo se sprehodili po Poti med krošnjami. Pred odhodom domov smo se ustavili še v Celju, kjer smo imeli v starem mestnem jedru čas za raziskovanje znamenitosti in kosilo.

 

Vodja ekskurzije: Jure Kuhar