Urban Kočevar – Talenti – razstave mladih likovnikov

Urban Kočevar – Talenti – razstave mladih likovnikov

V letošnjem šolskem letu so se na samostojnih likovnih razstavah v okviru natečaja Talenti, ki je posebnost v slovenskem prostoru, v Knjižnici Črnomelj predstavile že tri gimnazijke Srednje šole Črnomelj.

Urban Kočevar, dijak 4. letnika gimnazije, pa je prvi dijak, ki se mu je ta priložnost ponudila v torek, 15. 2. 2022. Zbrane so na odprtju razstave nagovorili predsednik strokovne komisije akademski slikar Robert Lozar, sedanja in bivša mentorica ter višja bibliotekarka Daniela Žunič. Za glasbo so poskrbeli mladi saksofonisti Glasbene šole Črnomelj pod vodstvom Rudija Javornika.

Urban, ki se je že v osnovni šoli ukvarjal z likovnim ustvarjanjem, tovrstno dejavnost nadaljuje tudi v gimnaziji. Udeležuje se dogodkov in natečajev, kot so Ex tempore, Evropa v šoli, Doltar. Pri svojem delu uporablja klasične in sodobne tehnike. Poleg risb in slik ustvarja stripe in grafite.

Čeprav ga najbolj zanimajo krajine, rad upodablja živali, figure in domišljijske podobe, ki jih včasih prežemata temačnost in tesnoba. Motive večinoma poišče v naravi ali na internetu in jih poveže v nenavadne likovne kompozicije. Kljub temu, da poskuša slikati realno, njegova dela vsebujejo elemente presenečenja, nepričakovane postavitve in fantazijske, nadnaravne, sanjske prizore. Kot pravi, so mu blizu nadrealisti, zlasti dela slikarja Salvadorja Dalija, ki jih je imel priložnost videti na razstavi v Ljubljani, prav tako pa je obiskal mesto Figueres v Kataloniji v Španiji, kjer je Dali živel.

Urbanu čestitam za ustvarjalni pogum in mu želim, da bi si lahko v živo ogledal čimveč likovnih del slikarjev nadrealistov.

Gordana Popovič Lozar, mentorica, prof. umetnostne zgodovine in zgodovine

Vir fotografij: Kim Riznič, dijakinja 4. letnika gimnazije SŠ Črnomelj

 

       

Urban Kočevar z mentorico in s sošolci iz 4. aG                                               Vabilo na razstavo

 

           

Urban Kočevar                                    Urban Kočevar                                    Urban Kočevar