Evropski dan jezikov na SŠ Črnomelj

V torek, 26. 9. 2023, je v prostorih Podjetniškega inkubatorja Bela krajina v organizaciji Srednje šole Črnomelj potekal dan jezikov za prve letnike programov gimnazija in strojni tehnik.

Dan smo pričeli s kvizom »Ali kaj jezikaš?«, kjer so dijaki preverili svoje poznavanje jezikov po svetu. Sledile so delavnice tujih živih, izumrlih in umetnih jezikov. Z nami so bili Anton Jakša, ki je predstavil staro in novo grščino, Antonija Šterbenc je vodila delavnico srbščine, Meta Dolinšek delavnico francoščine, Ivan Skalivskyi delavnico ukrajinščine ter Miroslav Plut, ki je vodil delavnico esperanta. Dijaki so se lahko preizkusili v poznavanju cirilice, branju srbske pravljice, spoznali so geografske značilnosti Grčije, na primeru hebrejščine je bila pojasnjena ločnica med slovanskimi (evropskimi) in neevropskimi jeziki, naučili pa so se še predstaviti v grščini, esperantu, francoščini in ukrajinščini. Po delavnicah je sledilo še sklepno predavanje Mateja Škorjaka, predstavnika za jezike z Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, z naslovom Svetovno jezikanje, s katerim smo pričeli tudi z dejavnostmi v okviru projekta EPAS 2023/24.

Zanimivo jezikovno dopoldne je hitro minilo. V raznolikih delavnicah smo ponovno obudili zavest, da je pomembno negovati svoj jezik, saj s tem ohranjamo kulturo naše dežele, a ne glede na vse prišli tudi do sklepa, da razgledanost in obvladovanje več jezikov odpirata vrata novim priložnostim po svetu.

Aktiv jezikoslovk