Srednja šola Črnomelj - Erasmus+ srečanje LUNNI v Turčiji

Erasmus+ srečanje LUNNI v Turčiji

V soboto zgodaj zjutraj smo se dijaki, Eva Mavsar, Kaja Kočevar, Kaja Kralj, Leon Pavlinič, in profesorici Alexandra Kočevar ter Jelena Šikonja odpravili na turško dogodivščino v Izmir, kjer se od 7./8. do 12./13. maja 2022 odvija prvo mednarodno srečanje v okviru Erasmus+ projekta LUNNI – “Let’s unite! Nature, national identity, international heritage”.
Gre za projekt, v okviru katerega partnerske šole iz Nemčije, Italije, Portugalske, Turčije in Slovenije želimo vzbuditi zanimanje za naravno in kulturno dediščino, ustvariti nova metodološka orodja za raziskovanje dejavnosti na področju naravnih in kulturnih vsebin, vzpodbuditi ustvarjalnost in podjetnost za promocijo lokalnega okolja ter snovne in nesnovne dediščine.
V nedeljo so nas gostitelji odpeljali na izlet v Efez, obiskali smo še hišo Device Marije (katoliško svetišče, ki se nahaja na gori Koressos v bližini Efeza) in Artemidin tempelj (eno od sedmih čudes antičnega sveta). Sprehodili smo se še po znanem letovišču Kuşadası ter obiskali vasico Şirince.
V ponedeljek po zelo srčnem sprejemu gostiteljske šole so sledile predstavitve dijakov oz. šol, druženje z njihovimi dijaki ter delavnica za profesorje. V torek so posamezne države predstavljale svoje običaje in navade, povezane s pomembnejšimi dogodki, kot so rojstvo, poroka, smrt … Po zadnjih delavnicah v sredo in četrtek, na katerih so dijaki ustvarjali in debatirali o pomenu naravne in kulturne dediščine ter trajnostno naravnanem turizmu, profesorji pa sestankovali in načrtovali naslednje aktivnosti, je sledila podelitev certifikatov o sodelovanju v projektu. Na predvečer  odhoda so nas gostitelji presenetili še z večerjo in glasbeno-plesnim doživetje.
Naše bivanje v Izmirju je bilo ‘çok güzel’ – Turki pa so se izkazali kot izjemno pozorni in gostoljubni. Čeprav je bilo petkovo slovo za marsikoga težko, saj so se v minulih dneh spletla čudovita nova poznanstva, se že veselimo nadaljnjih “LUNNI” srečanj. Prvo naslednje je oktobra v Italiji.