Ada Lozar – Talenti – razstave mladih likovnikov

Ada Lozar – Talenti – razstave mladih likovnikov

V torek, 21. decembra 2021, se je na samostojni likovni razstavi v Knjižnici Črnomelj predstavila dijakinja 2. letnika gimnazije Srednje šole Črnomelj Ada Lozar. Zbrane so na odprtju razstave nagovorili predsednik strokovne komisije akademski slikar Robert Lozar, sedanja mentorica profesorica Gordana Popovič Lozar in višja bibliotekarka Daniela Žunič. Za glasbo sta poskrbeli učenki Glasbene šole Črnomelj pod mentorstvom Urške Ristić in Petra Juda.

Ada Lozar je dolgo časa risala zgolj s svinčnikom. Zanimali so jo portreti družinskih članov, prijateljev, glasbenikov in živali, predvsem mačk. Čeprav upodobljenci niso imeli vedno pravilnih proporcev, so bile osebe in njihov značaj prepoznavni. S črtami je oblikovala obraze, na njih gubice, pikice in dlačice. S senčenjem je poskušala prikazati telesnost, iluzijo površine materialov ter strukturo las, oči, rok ipd.
V srednji šoli se Ada vse bolj navdušuje nad barvami. Oblike in prostore gradi z nanašanjem barvnih pack in ploskev. Pri tem kombinira toplo-hladne, svetlo-temne in komplementarne barvne kontraste. Na njenih slikah so dobro vidne sledi roke, zaznamo odločne, ekspresivne poteze ter goste barvne nanose. Čeprav Ada v glavnem slika po opazovanju, realistično, lahko v njenem pristopu opazimo tudi rahlo težnjo k abstrahiranju. Vse bolj jo navdihujejo modernistični slikarji prve polovice 20. stoletja (impresionisti, fauvisti, kubisti).
Adine slike obetajo, zato ji želim, da bi kljub šolskim obveznostim, našla dovolj časa, energije, strasti, domišljije, koncentracije in likovnega znanja za likovno ustvarjanje.

Čestitam, Gordana Popovič Lozar, prof. umetnostne zgodovine in zgodovine

Vir fotografij: Knjižnica Črnomelj

Ada Lozar z mentorico Gordano Popovič Lozar, s sošolci in prijatelji iz 2. aG, 2. ST in 1. aG

     

Ada Lozar: Mama                                                             Ada Lozar: Šest

     

Ada Lozar z mentorico Gordano Popovič Lozar