DOŽIVETA EKSKURZIJA 1. LETNIKOV

DOŽIVETA EKSKURZIJA 1. LETNIKOV

V četrtek, 21. 10. 2021, so se dijakinje in dijaki 1. letnika programov gimnazija in strojni tehnik s profesorji Matjažem Starašiničem, Marto Strmec in Irene Iglič odpravili na dvodnevno ekskurzijo po Dolenjski in Beli krajini. 

Prvi dan nas je pot vodila iz Črnomlja do ene izmed najslikovitejših srednjeveških trdnjav v Žužemberku. Ogled smo nadaljevali na Bazi 20, kjer je od aprila 1943 do decembra 1944  bilo središče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja, in zaključili s kvizom, ki so ga predstavili strojniki in glasbeno točko, ki jo je zapel zborček gimnazijcev. V sončnem jesenskem vremenu je sledil literarni sprehod ter ogled Novega mesta, ki so ga dijaki dopolnili s foto potepanjem. V Kartuziji Pleterje smo občudovali gotsko cerkev in si ogledali multimedijske predstavitve o zgodovini kartuzije in življenju kartuzijanov. Po vožnji do Dolenjskih Benetk smo si ogledali samostan, danes poimenovan kar Grad Kostanjevica. Sprehod po sobanah so obogatile stalne zbirke slovenskih in tujih umetnikov ter Forma viva.

Drugi dan smo se po zajtrku odpravili v Grad Brežice, kjer domuje Posavski muzej Brežice s številnimi stalnimi zbirkami. Navdušeno smo prisluhnili zgodbi o nastanku poslikav v Viteški dvorani na podlagi Ovidovih zgodb, ki hkrati ponazarjajo štiri elemente. Obisk smo zaključili aktivno in sicer, z interaktivnim eksperimentalnim doživetjem Harmonija 4 velikanov. Pot nas je vodila še do Hidroelektrarne Brežice ter  Otočca, kjer smo naredili literarni premor in prisluhnili recitacijam naših sošolcev.  Dvodnevno ekskurzijo smo zaključili v Metliki z ogledom mestnega jedra in gradu ter se polni vtisov domov vrnili v popoldanskih urah.