Dijaki o alkoholu med mladimi

Dijaki o alkoholu med mladimi

Alkohol je med slovenskimi mladostniki vse bolj razširjen in s seboj prinaša mnoge negativne posledice. Da se prepričamo o tem in podučimo, kaj je prav in kaj ne, smo dijaki in dijakinje tretjega letnika gimnazije v torek, 5. oktobra 2021, pouk preživeli malo drugače. Zjutraj smo se zbrali pred kulturnim domom, kjer je v organizaciji Mladinskega centra Bit in Zavoda VOZIM potekal posvet “Heroji furajo v pižamah.

Najprej smo prisluhnili krajšemu predavanju o alkoholu med mladimi in prisotnosti alkohola med vožnjo. Največji vtis na nas je pustil udeleženec prometne nesreče, ki nas je opozoril na negativne vplive alkohola med vožnjo in nam predstavil svojo zgodbo, ki ga je pripeljala celo do invalidskega vozička. Sledila je okrogla miza, na kateri so sodelovali strokovnjakinji z NIJZ in agencije za varnost v prometu ter policist in gasilec iz lokalnega okolja.  Slednja sta nam predstavila delo obeh služb v prometnih nesrečah ter z nami delila pretresljivo izkušnjo, ki sta jo doživela na obravnavi hujše prometne nesreče, do katere je prišlo zaradi prisotnosti alkohola.

Po malici smo se razdelili v skupine, pripravili predstavitev o našem videnju problematike alkohola med mladimi in na koncu predstavili povzetke vsem prisotnim.  Mladi smo imeli veliko predlogov in idej, a mogoče izpostavim le tri: predlagamo, da bi se čim več govorilo in pisalo o problemu in konkretnih posledicah alkohola tako med mladimi kot med odraslimi, da na dogodkih in prireditvah ne dajemo prevelikega pomena nazdravljanju z alkoholom, saj obstaja veliko drugih alternativ, in da sledimo sloganu projekta »Heroji furajo v pižamah«.

Urška Kmetič, 3. aG

O dogodku so poročali tudi na Vašem kanalu: