Medpredmetna ekskurzija na Gorenjsko

Medpredmetna ekskurzija na Gorenjsko

Dijaki 3. letnika (program gimnazija in strojni tehnik) SŠ Črnomelj so bili 23. 9. in 24. 9. 2021 na medpredmetni ekskurziji na Gorenjskem.
V četrtek so najprej obiskali ohranjeno kovačnico vigenjc Vice v Kropi, kjer so jim prikazali postopek ročnega kovanja žebljev.
Ustavili so se tudi v Kovaškem muzeju. V muzeju je v številnih maketah prikaz zgodovine kovaštva. Zanimivi pa so tudi razstavljeni ročno kovani predmeti vsakdanje rabe, ki pripovedujejo o življenju in delu kovaških družin.
Za tem so se ustavili na Jesenicah. Ogledali so si nekdanje naselje Sava (danes Stara Sava), ki predstavlja središče fužinarskega naselja.
Pot so z avtobusom nadaljevali do Pokljuške soteske. Gozdna pot po suhi rečni dolini jih je vodila mimo naravnih mostov, previsnih sten in votlin. Med potjo so obnovili znanje geografije s področja delovanja ledenikov in si istočasno ogledali številne reliefne oblike, ki so posledično nastale.
Sledil je krajši postanek na Bledu.

   
V petek so se v jutranjih urah odpravili v Begunje. Obiskali so muzej Avsenik, ki jim je skozi sliko in besedo ponudil celovit pogled na delovanje Ansambla bratov Avsenik.

Nato so se peš odpravili do Elana. Ogledali so si muzej, ki predstavlja razvoj smuči od samih začetkov, pa vse do najsodobnejših smučk ter mejnike v oblikovanju smuči.

Sledil je ogled Muzeja talcev, ki se nahaja sredi Begunj na Gorenjskem, v mogočni Graščini Katzenstein. Tu so bili med nacistično okupacijo gestapovski zapori.

Z avtobusom so se odpeljali v Radovljico, kjer so imeli krajši postanek in ogled mesta. Iz Radovljice pa so se odpeljali še v Kranj kjer so si ogledali glavni trg s številnimi znamenitostmi.