Aktivno državljanstvo v Ljubljani

V četrtek, 16. 5. 2024, so dijaki tretjih letnikov programov  gimnazija, strojni tehnik in oblikovalec kovin – orodjar obiskali Ljubljano v okviru aktivnosti aktivnega državljanstva in knjižnično-informacijskih  znanj.

Ogledali so si Državni zbor, obiskali knjižnici NUK in CTK, Hišo EU, RTV Slovenija, pravoslavno cerkev in Center islamske skupnosti.

Namen tovrstnih dejavnosti je pri dijakih širiti obzorja, razvijati kritično mišljenje ter državljansko zavest.

Mentorica Vesna Fabjan

Lokostrelci SŠ Črnomelj uspešni na področnem prvenstvu

V soboto, 11. 5. 2024 je v Lendavi potekalo področno prvenstvo v
lokostrelstvu.

V kategoriji dijakov je tekmoval Anej Bahor (3.G). Uvrstil se je na 3.
mesto.

V kategoriji dijakinj pa sta tekmovali Nastja Jakofčič (1.a.G), ki je
zasedla 3. mesto in Jerca Tessari (1.aG), ki se je uvrstila na 6. mesto.

Ekipno pa je SŠ Črnomelj zasedla 2. mesto.

Dijaki trenirajo v lokostrelskem društvu Paradoks.

Čestitamo!

Tridnevna izbirna ekskurzija – Potep po bavarski prestolnici München

65 dijakov iz 1. aG, 2. aG, 3. aG, 1. ST, 2. ST/OK in 3. ST ter 5 profesorjev, Alexandra Kočevar, Branislav Adlešič, Nejc Gorše, Miha Movrin in Rudi Sirnik, so se od 18. do 20. junija 2023 podali na tridnevno krožno turo po Bavarski. Zvezna dežela Bavarska je za nas najbližja in tudi najpogostejša počitniška destinacija. Zgodaj zjutraj je bil organiziran obisk družinske pivovarne Ayinger Brauerei s spoznavanjem raznovrstnih korakov procesa proizvodnje piva: od surovin, priprave, varjenja, skladiščenja do polnitve. Bavarska je ponosna na svoj nogometni klub in na svoj nogometni stadion ALLIANZ ARENO, zgrajenega iz velikih blazin, kjer je sledil ogled slačilnice, vadbenih prostorov, prostora za tiskovne konference, posedanje na tribunah kot zvesti navijači FC Bayern München, kluba, ki predstavlja tudi pomembno vlogo v gospodarstvu mesta München. Zvečer, po prihodu v središče Münchna, je sledila večerja v tipični bavarski pivnici.
München je znan kot filmsko mesto, zato so dijaki pogledali v zakulisje sveta filma in televizije FILMSKEGA MESTA (BAVARIA FILMSTADT) in spoznali, kako nastajajo veliki filmski klasiki in priljubljene serije. Nato so dijaki in učitelji obiskali sodobni salon avtomobilov BMW Welt, kjer so se dijaki lahko preizkusili na simulatorju, si podrobno ogledali najnovejše električne avtomobile in spoznali njihove karakteristike. Popoldan je bil možen tudi vzpon na Olimpijski stolp, kjer so vsi začutili utrip, ki ga izžareva ta dežela. Obiskali so največji tehniški muzej na svet, DEUTSCHES MUSEUM, in se sprehodili po centru mesta München ter ga spoznali s krajšim sprehodom in ogledom znamenitosti. Zadnji dan je delegacija preživela na Bavarskem v družbi romantičnega pravljičnega kralja Ludvika II. Bavarskega, lastnika čudovitega gradu NEUSCHWANSTEIN, ki je znan kot grad Trnuljčice v Disneylandu, v katerem si je kralj privoščil kar nekaj inovacij 19. stoletja. Po vodenem ogledu je pot popeljala na Tirolsko v čudovito mesto INNSBRUCK, katerega zaščitni znak je Zlata strešica na stavbi nekdanje rezidence tirolskih deželnih knezov, in pot nazaj proti Sloveniji.

Prvo mednarodno srečanje od 7. do 13. maja 2022 v Izmirju v Turčiji

V nedeljo nas je pot vodila do svetinje katoliške cerkve, »Hiše Device Marije«, do impresivnega kraja – Efeza. V starodavnem mestu »Efez« smo si ogledali ostanke bazilike, latrine, knjižnico in največje antično gledališče v Turčiji, nato se je pot nadaljevala mimo Artemidinega templja do Kuşadasıja. S številnimi vtisi smo se nato, navdihnjeni s pesmijo in plesom na avtobusu, odpravili v Şirince, majhno vasico sredi ničesar. Slikovito mesto je skriti dragulj v gorah, kjer je še vedno čutiti tradicionalno življenje.

Drugi dan se je začel z glasbeno dobrodošlico na šoli Halit Özpirinç Anadolu Lisesi. Tam so vsi udeleženci projekta Erasmus spoznali naše gostitelje. Na začetku je vsaka narodnost predstavila svojo državo. Na voljo so bili videoposnetki, ki so jih sami izdelali, in PowerPoint predstavitve na temo “Pomen kulturnih prvin” in “Spomin, solidarnostna tradicija”. Visokoenergični tradicionalni plesi iz sodelujočih držav so predstavljali vrhunec uvodnega kroga.

Skupaj smo na bazarju od blizu spoznali turško tradicijo. Zanj so bili značilni pisani okraski, nakit in posebna glasbila in si ogledali znameniti zvonik.

Naslednji dan je bil obarvan s pestrim programom. Prva točka dneva je bila slika tako imenovanega Ebrusa. Vključevalo je kapljanje oljnih barv na tekočino z visoko viskoznostjo. Na vrh je bil položen list in nastale so dih jemajoče umetnine. Druga točka nam je predstavila Unescove svetovne dediščine posameznih držav. Tretja točka je bila živahna izmenjava informacij o različnih šolskih sistemih in prostočasnih dejavnostih mladih v posameznih državah. Četrta točka je bila skupna večerja, kjer so se turški pridih, portugalski, slovenski in italijanski temperament nato združila v živahnih plesih.